Рецепт Соус Айолі

Рецепт Соус Айолі
Кількість порцій: 4 Час приготування: 10 хв.
Ajoli (французький. Aïoli або All-i-oli) - холодний соус емульсійного типу з часнику і оливкового масла з яскравим насиченим ароматом. Простий рецепт соусу айоли — до вашої уваги.

опис приготування:

Класичний варіант соусу айоли прийнято готувати з оливкового масла і часнику. Іноді в нього додають яйця (тільки білки або жовтки), сіль, лимонний сік, гірчицю і воду. У кухні Каталонії інгредієнтом цього соусу є груша. На Мальті в соус айоли прийнято додавати крихти галет і помідори.

Цей соус набув широкої популярності на північному узбережжі Середземномор'я, де і виник рецепт його приготування. За смаковими якостями і типом соус айоли схожий з майонезом.

Соус айоли найчастіше згадується в рецептах середземноморської кухні. Його прийнято подавати до страв з риби і морепродуктів, грінками і рибних супів. Айолі добре поєднується з національним іспанським блюдом з рису - паельєю. У Каталонській кухні цей соус подають до смаженого на грилі ягняті і овочам. У Провансі соус айоли готують як самостійне блюдо з додаванням відварних овочів (картоплі, моркови и стручков фасоли), відвареної риби (вимоченої солоної або свіжої тріски) і варених яєць. Шедевром французької кухні є блюдо «асорті з морепродуктів» з соусом айоли. Цим соусом також прийнято приправляти відварні креветки і морські равлики.

Соус айоли рекомендується подавати до столу кімнатної температури. Якщо соус вийшов досить густим, можна додати в нього трохи води.


  • часник— 4 зубчики
  • жовток— 2 штуки
  • Оливкова олія— 300 мілілітрів
  • лимон— 12 штук(сік)
  • сіль, перець— — За смаком
соус Айолі - фото крок 1 складові.

соус Айолі - фото крок 2 Чеснок очищаем и в ступке растираем до консистенции однородного пюре. Смешиваем в мисочке чесночное пюре, сік половини лимона, жовтки, сіль і перець.

соус Айолі - фото крок 3 Взбиваем соус венчиком и постепенно, тонкой струйкой вводим в него оливковое масло. Количество масла зависит от того, какой соус вы хотите приготовитьболее густой или более жидкий.

соус Айолі - фото крок 4 Готовый соус айоли перед подачей необходимо охладить (10 минут в холодильнике будет достаточно). Готово!

Подібні рецепти

Фаршировані макарони черепашки з грибами

Вершковий соус (оригінальний рецепт)

Хочу поділитися з вами дуже смачним і дуже простим рецептом фаршированих макаронів черепашок з грибами! Виходять практично італійські каннеллони, але набагато дешевше! Спробуйте! опис приготування: Цей рецепт приготування фаршированих макаронів черепашок з грибами — прекрасне рішення для обіду...

Гамбургери з котлетами з сочевиці, овочів і сиру

Гамбургери з котлетами з сочевиці, овочів і сиру

Рецепт приготування гамбургерів з котлетами з сочевиці, морква, лука, часнику, козячого сиру і панірувальних сухарів. опис приготування: Ці вегетаріанські гамбургери будуть хороші для перекусу в пост. лавровий лист— 1 штука(котлети) сіль— За смаком(котлети) велика морква— 1 штука(котлети) ве...

Грибний суп з сушених грибів

Грибний суп з сушених грибів

Рецепт приготування грибного супу з сушених грибів завжди виручає мене взимку, коли хочеться ароматної, гарячої юшки — не з прісних магазинних печериць, а до цього запахом лісу! опис приготування: Простий рецепт грибного супу з сушених грибів завжди виручає мене взимку, коли так хочеться смачн...

Печериці смажені з цибулею

Печериці смажені з цибулею

Все геніальне просто, ну а в нашому випадку смачно. Спробуйте приготувати шампіньйони смажені з цибулею — просте і дивно смачна страва. опис приготування: Якщо ви віддаєте перевагу вегетаріанські страви, або просто любите грибний смак і аромат, то чому б не спробувати посмажити печериці з гриб...

Солодко-гострі крильця

Солодко-гострі крильця

Солодко-гострі крильця — прекрасний варіант смачного і ситного обіду або вечері на швидку руку. Спробуйте, результат вам точно сподобається! опис приготування: Таке блюдо можна приготувати для компанії друзів, з пивом крильця розлетяться миттєво, чоловіки вам скажуть тільки спасибі. Також крил...